Το έχεις ακούσει προηγουμένως: Δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις πρώτη εντύπωση.
Μοιάζει άδικο όμως. Όταν γνωρίζεις κάποιον ή κάποια είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα της μέρας σου και ακόμη μικρότερο δείγμα του ποιος πραγματικά είσαι.
Μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή σου:
- μπορεί να είσαι αγχωμένος…
- μπορεί να στραβοκοιμήθηκες…
- μπορεί να μην έχεις και το καλύτερο λουκ τη στιγμή της γνωριμίας…
Είσαι εσύ, αλλά σίγουρα δεν είναι στα καλύτερά σου.
Αλλά σε αυτόν τον άνθρωπο που γνωρίζεις, αυτό το μικρό δείγμα που έδειξες είναι όλα όσα γνωρίζουν για σένα. Δυστυχώς αυτό που έδειξες μπορεί να τους μείνει για πάντα ως μια κακή πρώτη εντύπωση και να τη συνδυάσουν αρνητικά με σένα.
Γιατί Μετράει η Πρώτη Εντύπωση
Οι άνθρωποι έτσι είμαστε. Μας μένει για πάντα η πρώτη εντύπωση που σχηματίσαμε για κάποιον ή κάποια.
΄Οταν σχηματίσουμε μια άποψη για κάποιον/κάποια, όλα τα υπόλοιπα που σκεφτόμαστε ή λέμε γι’ αυτόν/αυτή βασίζονται σε αυτή την άποψη που σχηματίσαμε.
Αν σχηματίσεις αρνητική πρώτη εντύπωση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να επανορθώσεις. Γιατί όμως, να χρειαστεί να ανέβεις αυτή την τεράστια ανηφόρα για να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου/κάποιας που σε ενδιαφέρει για σένα, ενώ μπορείς απλώς να μάθεις πως μπορείς να σχηματίζεις καλές πρώτες εντυπώσεις;
Είσαι έτοιμος να μάθεις πως να κάνεις την τέλεια πρώτη ενύπωση;
Η προφανής απάντηση μπορούσε να είναι: “Να είσαι ο εαυτός σου”. Αλλά αυτό είναι πολύ ασαφές. Μπορεί να είναι εν μέρει σωστό, αλλά σίγουρα δεν αρκεί.
Όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, επικοινωνούμε μαζί του σε διάφορα επίπεδα.
Μη-Λεκτική Επικοινωνία
Πρώτα από όλα είναι η μη-λεκτική επικοινωνία. Εδώ πάνε αυτά που “λες” χωρίς καν να μιλήσεις. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις της μη-λεκτικής επικοινωνίας. Αυτό που εσύ πρέπει να εξασφαλίσεις είναι ότι όλες λειτουργούν υπέρ σου και όχι κατά σου.
Η Εμφάνισή σου Δηλώνει Κάτι για Σένα… Είτε σου αρέσει, Είτε Όχι

Δεν είναι δίκαιο, αλλά είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι όπως κρίνουν ένα βιβλίο από το εξώφυλλο έτσι θα κρίνουν κι εσένα με βάση την εμφάνισή σου.
Πως είσαι ντυμένος; Δεν μετράει το αν φοράς ακριβά ρούχα, αλλά φαίνεται ότι φροντίζεις και αγαπάς τον εαυτό σου από τον τρόπο που ντύνεσαι; Είσαι υπερήφανος για την εμφάνισή σου ή ντρέπεσαι γι’ αυτήν; Ε
How are you dressed? It’s not about whether you’re wearing expensive clothes, but do you look like you take care of yourself? Do you take pride in your appearance? Έχεις φτιάξει το μαλλί σου; Ταιριάζει το στυλ σου με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι;
Αν πας σε ένα συνέδριο με σκισμένο τζιν και ένα φανελάκι με στάμπα τα χελωνονιντζάκια, θα δώσεις ένα τελείως διαφορετικό vibe από αυτό που θα έδινες αν φορούσες ένα κοστούμι στο ίδιο συνέδριο.
Δώσε Ενέργεια στην Γλώσσα του Σώματός σου

Μετά πάει η γλώσσα του σώματος – και αυτό είναι τεράστιο. Αν έχεις μία κακή στάση και δείχνεις σαν να είσαι κλειστός προς συζητήσεις ή δηλώνεις αμηχανία, αυτό θα δημιουργήσει μία αρνητική πρώτη εντύπωση. Μπορεί όχι σε ένα συνειδητό επίπεδο, αλλά ασυνείδητα οι άνθρωποι το παρατηρούν.
Είτε το ξέρεις, είτε όχι, στέλνεις το μήνυμα ότι σου λείπει αυτοπεποίθηση, ότι δεν νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου ή ότι δεν είσαι χαρούμενος που βρίσκεσαι εκεί.
Γιατί δεν το προσεγγίζεις αντίθετα το όλο θέμα; Κάνε τη γλώσσα του σώματός σου να αναπαριστά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Σήκω όρθιος, χαλάρωσε, νιώσε όμορφα με τον εαυτό σου, χαμογέλα και πέρνα καλά στην κάθε στιγμή. Μην καμπουριάζεις, μην έχεις κλειστή στάση του σώματος, μη γυρνάς πλάτη στα άτομα που σε ενδιαφέρουν. Κάθε στιγμή δώσε ενέργεια στο σώμα σου και στις κινήσεις σου.
Αυτό όχι απλώς στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους γύρω σου, αλλά στέλνει και θετικό μήνυμα στον ίδιο σου τον εαυτό και ανεβάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου σύμφωνα με έρευνες… το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι η αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.
Η Αύρα της Παρουσίας σου

Δείχνεις ένας ευχάριστος άνθρωπος ο οποίος θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει και να υποδεχτεί κάποιον στην παρέα του; Χαμογελάς; Κοιτάς τους άλλους στα μάτια όταν μιλάς; Ή μοιάζεις χαμένος και απασχολημένος;
Σε κοινωνικές καταστάσεις, ανεξαρτήτως από το πόσο άνετοι είναι οι άνθρωποι, κανείς δεν θέλει να σχολιαστεί αρνητικά ή να απορριφθεί. Όλοι θέλουν να νιώθουν αποδεκτοί.
Αν μπορείς να το κάνεις ξεκάθαρο ότι είσαι ένα “φιλόξενο περιβάλλον” θα αυξήσεις την ικανότητά σου να κάνεις θετικές πρώτες εντυπώσεις σε αγνώστους.
Πόσο Άνετη Είναι η Χειραψία σου

Το τελευταίο -αλλά εξίσου σημαντικό κομμάτι- της μη-λεκτικής επικοινωνίας είναι η χειραψία σου. Τι λέει αυτή για σένα;
Είναι μία ψυχρή χειραψία που δηλώνει ότι δεν είσαι άνετος να γνωρίσεις τον άλλο ή ότι δεν είσαι χαρούμενος για την γνωριμία;
Ή μήπως είναι το άκρο αντίθετο που λέει ” Επειδή έχω βαθιές ανασφάλειες, νιώθω την ανάγκη να βάλω όλη μου την δύναμη σε μία χειραψία για να σου σπάσω τα χέρια”;
Όχι, δεν θέλεις καμία από τις δύο αυτές χειραψίες. Θες κάτι ενδιάμεσο. Η χειραψία σου πρέπει να λέει “Είμαι ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση, είμαι χαρούμενος που σε γνωρίζω και θέλω να μάθω περισσότερα για σένα”.
Λεκτική Επικοινωνία

Ένα εξίσου σημαντικό συστατικό της πρώτης εντύπωσης είναι η λεκτική επικοινωνία – τι λες σε μια συζήτηση.
Η λεκτική πρώτη εντύπωση σύμφωνα με τον Patrick King είναι οι 10-20 πρώτες λέξεις που θα πεις σε μια συζήτηση με έναν άγνωστο.
Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε αν αυτό αληθεύει. Εγώ πιστεύω ότι εξαρτάται από τη συζήτηση. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε όμως, είναι ότι όταν γνωρίζουμε κάποιον/κάποια, τα πρώτα πράγματα που θα πούμε -καθώς και πως θα τα πούμε– θα σχηματίσουν στον άλλον μια πρώτη εντύπωση για εμάς… η οποία θα κρατήσει μάλλον για πολύ καιρό- και δύσκολα αλλάζει.
Μάθε να Λες Ιστορίες
Όταν πρωτογνωρίζεις κάποιον/κάποια , θα υπάρξει σίγουρα μία βασικού επιπέδου συζήτηση γνωριμίας. Είτε είσαι φαν των μικρών συζητήσεων είτε όχι, αυτό θα συμβεί στάνταρ. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτός ή αυτή που θα γνωρίσεις θα σου κάνει ερωτήσεις για τη δουλειά σου, για την καταγωγή σου, για τα χόμπυ σου ή για κοινούς γνωστούς, και άλλα…
Αντί να απαντάς μονολεκτικά ή με ό,τι σου έρχεται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό, πρέπει να σκέφτεσαι τη ζωή σου σαν μια σειρά από “μικρές ιστορίες”.
Δημιουργείς πολύ καλύτερη πρώτη εντύπωση όταν δίπλα από κάθετι που ισχύει για σένα βάλεις μια ιστορία που δίνει χρώμα σε αυτό που είσαι.
Αντί να πεις “Είμαι λογιστής”, μπορείς να πεις “Είμαι λογιστής και τρελά ερωτευμένος με τα μαθηματικά. Στην πραγματικότητα λατρεύω τόσο πολύ τους αριθμούς που όταν ήμουν παιδί αντί να θέλω παιχνίδια για δώρο όπως όλα τα παιδιά, ζητούσα από τους γονείς μου να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για να με στέλνουν σε μαθηματικές κατασκηνώσεις”.
Αν έχεις κάποιες ιστορίες σαν κι αυτή ήδη έτοιμες, σίγουρα θα δημιουργήσεις μια ξεχωριστή πρώτη εντύπωση! Όταν προσθέτεις προσωπικές λεπτομέρειες σαν αυτή στις ιστορίες σου, κάνεις τον άλλο να συμπαθήσει ακόμη περισσότερο μιας και του δίνεις κάπου να πατήσει για να ταιριάξει τις προσωπικότητές σας – ένα κοινό ενδιαφέρον ή χόμπυ.
Αν δεν έχεις κάποια παρόμοια ιστορία, τότε μία αστεία ή σκληρή ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να σπάσει ο πάγος.

Γίνε Ειδικός στο να Ακούς
Το να μιλάς για τον εαυτό σου με έναν ενδιαφέρον τρόπο είναι τέλειο. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να μάθεις να ακούς τον συνομιλητή σου.
Στο βιβλίο First Impressions: What You Don’t Know About How Others See You, οι συγγραφείς Ann Demarais και Valerie White αναφέρουν τα 4 συναισθηματα που ενεργοποιούνται όταν αλληλεπιδράς με κάποιον:
- Πως νιώθεις για τον εαυτό σου (επειδή οι άλλοι μπορούν εύκολα να το καταλάβουν)
- Πως νιώθεις για τον άλλο (και πάλι, είναι εύκολο κανείς να το καταλάβει)
- Πως ο άλλος αισθάνεται για σένα
- Πως ο άλλος αισθάνεται για τον εαυτό του
Οι συγγραφείς συμφωνούν στο ότι το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό.
Σε οποιαδήποτε συζήτηση έχεις, ο περισσότερος κόσμος δεν νοιάζεται για το αν είσαι φτωχός ή πλούσιος, ψηλός ή κοντός, ή αν έχεις 180 IQ. Θέλουν απλώς να νιώθουν ότι έχουν αξία για σένα και ότι τους εκτιμάς.
… οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτό που είπες, αυτό που έκανες, αλλά οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν ποτέ πως τους έκανες να αισθανθούν…
Maya Angelou
Οπότε… ναι θέλεις να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι ενδιαφέρων. Αλλά η εμπειρία του άλλου ανθρώπου όταν μιλάει σε σένα θέλει να είναι όμορφη, όπως εσύ θες να είναι η δική σου. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο λόγος που πρέπει να μάθεις να ακούς τον άλλο.
Όταν ακούς ενεργά, δείχνεις παρών, δίνεις αξία και σεβασμό προς το πρόσωπό του άλλου:
- Γλώσσα Σώματος: Πρέπει να κοιτάς προς τον συνομιλητή σου και να τον κοιτάς στα μάτια, δείχνοντάς του ότι επεξεργάζεσαι αυτά που λέει.
- Να απαντάς και να κάνεις ερωτήσεις σαν να είσαι στην ιστορία που σου διηγείται.
- Ταίριαξε το συναίσθημά σου και τη διάθεσή σου με τη δική του: Όταν φτάνει κάποιος στο χαρούμενο μέρος της ιστορίας, να είσαι ενθουσιασμένος με την εξέλιξη. Όταν διηγείται μια λυπημένη ιστορία, δείξε ότι καταλαβαίνεις πως νιώθει.
Το καλύτερο εδώ είναι ότι αυτή η τακτική σε ανεβάζει απίστευτα στα μάτια του ανθρώπου που ακούς. Ακόμη και αν δεν μοιράζεσαι ποτέ κάποια ιστορία για τον εαυτό σου, το να δίνεις σε κάποιον τόση προσοχή σε κάνει ξεχωριστό στα μάτια τους.
Συμπέρασμα
Ακόμα και αν δεν ακούγεται δίκαιο, υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: Δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία, για να δημιουργήσεις πρώτη εντύπωση. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι σχηματίσουν μία πρώτη εντύπωση για σένα θα σε βλέπουν με βάση αυτή την εντύπωση.
Οπότε, όταν δημιουργείς μια πρώτη εντύπωση, πρέπει να επιδιώκεις να είσαι ο άνθρωπος που οι υπόλοιποι θα αξίζει να θυμούνται.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψεις σε όλα αυτά που λένε πράγματα για σένα χωρίς εσύ να μιλάς… ώστε να λειτουργούν υπέρ σου, και όχι κατά σου.
- Η εμφάνισή σου
- Η γλώσσα του σώματός σου
- Η αύρα της παρουσίας σου
- Η χειραψία σου
Επίσης, πρέπει να γίνεις καλύτερος στις συζητήσεις, το οποίο είναι 30% στο πόσο καλά ξέρεις να λες ενδιαφέρουσες ιστορίες και 70% το πόσο καλά ξέρεις να ακούς τους άλλους όταν σου διηγούνται τις δικές τους.
Αν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον κάνε εγγραφή εδώ ώστε να ενημερώνεσαι όταν δημοσιεύουμε ένα νέο και άφησε το δικό σου σχόλιο από κάτω!

Τι νομίζεις;